Οι μνήμες ram είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μέρη του hardware.Χωρίς αυτές ο υπολογιστής θα ήταν όντως ένα μάτσο σίδερα χωρίς λειτουργία.Πώς όμως λειτουργεί και τί προσφέρει στον κάθε χρήστη?
Τι είναι και τι προσφέρουν?
- Στην πληροφορική με τον όρο RAM αναφερόμαστε στην κύρια ή κεντρική μνήμη ενός υπολογιστικού συστήματος αρχιτεκτονικής φον Νόιμαν, δηλαδή τη μνήμη στην οποία αποθηκεύονται προγράμματα και δεδομένα, προκειμένου είτε να εκτελεστούν είτε να υποστούν επεξεργασία αντίστοιχα.
- Η μνήμη τυχαίας προσπέλασης (RAM, Random access memory) είναι όρος που χρησιμοποιούμε για ηλεκτρονικές διατάξεις προσωρινής αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων(μνήμης υπολογιστή), οι οποίες επιτρέπουν πρόσβαση στα αποθηκευμένα δεδομένα στον ίδιο χρόνο οπουδήποτε και αν βρίσκονται αυτά, δηλαδή με «τυχαία πρόσβαση»
Χωρητικότητα
Η χωρητικότητα της μνήμης RAM μετράται σε Kbytes, Mbytes και GBytes, όπως άλλωστε συμβαίνει για όλες τις μονάδες μνήμης. Η χωρητικότητα της RAM είναι αποφασιστικός παράγοντας για την ταχύτητα εκτέλεσης υπολογισμών από ένα υπολογιστικό σύστημα. Η χωρητικότητα της μνήμης, επίσης, καθορίζει και το λογισμικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ένα υπολογιστικό σύστημα. Τα υπολογιστικά συστήματα ξεκίνησαν με πολύ μικρές χωρητικότητες RAM (από 12 bytes έως 3 Kbytes). Από γενιά σε γενιά και καθώς η τεχνολογία και η ηλεκτρονική έκαναν γιγαντιαία άλματα, η μνήμη RAM αυξανόταν διαρκώς σε μέγεθος. Σήμερα (2012) η μνήμη RAM σε μεγάλα υπολογιστικά συστήματα ή υπερυπολογιστές διαθέτει χωρητικότητες αρκετών TeraBytes, ενώ στα μικρότερα συστήματα ανέρχεται σε κάποια Gbytes (από 1 έως 48 Gbytes, ανάλογα με το σύστημα).
Τύποι μνήμης Ram
Ο συνηθέστερος τύπος RAM είναι η δυναμική μνήμη τυχαίας προσπέλασης (Dynamic Random Access Memory, DRAM), η οποία αποθηκεύει μπιτ σε έναν ξεχωριστόπυκνωτή. Όμως, επειδή το φορτίο των πυκνωτών εξασθενεί με το πέρασμα του χρόνου, η πληροφορία που είναι αποθηκευμένη εξασθενεί κι αυτή λόγω σταδιακής εκφόρτισης, γι' αυτό και πρέπει περιοδικά να επαναφορτίζεται ο πυκνωτής, εξ ου και ο όρος «δυναμική».
Λίγη ιστορία...
Η RAM εφευρέθηκε από τον Bill Gates στην δεκαετία του 80, με τον εφευρέτη να δηλώνει πως 1MB από αυτήν είναι υπέρ αρκετό. Αρχικά οι μνήμες RAM των προσωπικών υπολογιστών ήταν 64KB, μετά έγιναν 256KB, 512KB και τέλος 1MB.
Η RAM χωρίζονται σε δύο κατηγορίες της SRam και της DRam. Οι διαφορές ανάμεσα στους δύο τύπους είναι λίγες. Αρχικά η SRam μπορεί να ″θυμάται″ τα περιεχόμενα που έχουν αποθηκευτεί σε αυτήν σε αντίθεση με την DRam που χρειάζεται ανανέωση κάθε ένα milli second. Όσο αφορά το υλικό κατασκευής τους η SRam διαθέτει switches ενώ η DRam μικρό-πυκνωτές.
f
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου